Prečo študovať hru na zobcovej flaute?

          Rozhodla som sa napísať tento článok z presvedčenia o tom, že v povedomí ľudí na Slovensku je zobcová flauta málo známy hudobný nástroj, napriek skutočnosti, že sa už niekoľko desaťročí vyučuje na našich ZUŠ a od školského roku 2006/2007 aj na Štátnom konzervatóriu v Bratislave ako hlavný odbor. Pre širokú verejnosť nie je natoľko spopularizovaná ako gitara. Je to veľká škoda, pretože zobcová flauta je krásny a plnohodnotný koncertný hudobný nástroj, ktorý má čo ponúknuť záujemcom o hudbu.

         Zobcová flauta je jedným z najstarších hudobných nástrojov. Jej literatúra je bohatá, rozsiahla a rozmanitá. Ponúka plnohodnotné uplatnenie sa v oblasti rôznych hudobných žánrov od tuzemskej ľudovej hudby, svetového folku (najmä tradičnej keltskej a írskej hudby), cez predklasickú starú hudbu obdobia stredoveku, renesancie a baroka až po hudobnú produkciu 20. storočia a súčasnosti zameranú jednak na klasickú vážnu hudbu a jednak na sféru populárnej hudby (napr. hudbu z filmov a rozprávok, jazz, latino, pop a ďalšie žánre). Vďaka tomu si skutočne každý flautista príde na svoje.

          Skladby hrateľné na zobcovej flaute alebo skomponované priamo pre ňu sú, okrem žánrovej pestrosti, výzvou nielen pre začínajúcich hráčov na flautu.  Pre zobcovú flautu jestvuje repertoár vo všetkých úrovniach náročnosti vrátane tej najvyššej - virtuóznej, ktorej dosiahnutie je doménou profesionálnych koncertných umelcov.

          Zobcová flauta je zaujímavá ako sólový hudobný nástroj. Dokáže stvárniť veľmi pestré hudobné predstavy rôznymi spôsobmi hry – tradičnými aj modernými technikami. Krásne však znie v spojení s tónom jednak iných hudobných nástrojov v komornom zoskupení: napr. s gitarou, lutnou, harfou, sláčikovými nástrojmi, čembalom a perkusiami; a jednak s ďalšími zobcovými flautami. Zobcové flauty sú vyhotovené v rôznych veľkostiach a ladeniach. Spolu dokážu zahrať skladbu vo veľkom tónovom rozsahu od navyšších tónov po tie najhlbšie.

 

Janka Mikušová